Veelgestelde vragen

Wat is orthomoleculaire therapie?

De term ‘orthomoleculair’ werd voor het eerst gebruikt in 1968, door professor Linus Pauling. Orthos komt uit het Grieks en betekent: juist, recht of gezond, en orthomoleculair staat voor: de moleculen betreffende. In de orthomoleculaire geneeskunde streeft men er naar met stoffen te werken die het lichaam zonder schade kan gebruiken en verwerken. De therapie bevordert het afvoeren van afvalstoffen, aanvullen van tekorten en aansterken door optimale voeding en voedingssupplementen.

Kan ik het Oerwijz Darmherstelplan ook doen zonder het lab onderzoek?

Dezelfde klachten bij verschillende mensen kunnen hele andere onderliggende oorzaken hebben. Het onderzoek zorgt er voor dat je weet wat er precies aan de hand is bij jou, waardoor de behandeling daarop gericht kan worden. Blind aan de slag gaan kán wel, maar leidt tot onnodig gebruik van supplementen en/ of tot onvoldoende diepaand effect waardoor je bij de minste gelegenheid weer terug bij af bent.

En baadt het niet dan schaadt het niet, gaat helaas ook niet altijd op als je met voedingssupplementen bezig bent. Daarom is lab onderzoek een vast beginpunt van de behandeling en heb ik zorgvuldig de lab testen uitgezocht die de informatie geven die we minimaal nodig hebben.

Kan ik, om tijd te winnen, het ontlastingsonderzoek alvast doen voor het startconsult?

Het lijkt efficiënt om eerst een ontlastingsonderzoek te doen, voordat je bij ons begint met het startconsult, maar dat is niet zo. Dat komt enerzijds doordat je niet weet wat je precies moet onderzoeken als je niet eerst een consult hebt gehad. Anderzijds komt het doordat er altijd eerst een fundament gelegd moet worden om goed met de uitslag van het onderzoek aan de slag te kunnen. Uit ervaring blijkt dat er in de eerste 4 weken na het startconsult doorgaans ruim voldoende aanknopingspunten zijn om aan dit fundament te bouwen. Het is niet alleen fijn om daar even de tijd voor te hebben, maar ook nodig.

Ik heb de Ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa. Werkt het traject daar ook voor?

Crohn en Colitis zijn ontstekingsziekten van de darm waarbij meedere factoren van invloed lijken te zijn waaronder erfelijkheid en het immuunsysteem zelf. Het wordt momenteel gezien als een auto-immuunziekte, dat wil zeggen een ziekte waarbij het immuunsysteem lichaamseigen weefsels aanvalt – in dit geval de darm. Dit is anders dan functionele darmklachten waarbij de darm er wel normaal uitziet alleen niet normaal werkt. Omdat de oorzaak auto-immuun is en niemand weet wat de trigger is voor een nieuwe opvlamming, kunnen we dit niet tackelen in de behandeling.

Mogelijkheden

Dat gezegd hebbende zijn er wel mogelijkheden. Onderzoek laat zien dat bij mensen met Crohn en Colitis de variatie in de darmflora (het geheel aan darmbacteriën) verminderd is. Tegelijkertijd is ook bekend dat hoe meer verschillende darmbacteriën er zijn, hoe beter iemand in staat lijkt om ziekmakende invloeden te weerstaan. Diversiteit geeft dus weerstand. Met het darmhersteltraject ga je juist aan de slag met het weer op peil brengen van je goede darmbacteriën.

Daarnaast is vanuit orthomoleculair perspectief ontsteking te remmen met diverse natuurlijke middelen én goede voeding. Tenslotte zijn er aanwijzingen dat een IgG/ IgG4 voedingsintolerantie een rol kan spelen bij Crohn en Colitis. Daar zullen we dan ook zeker een onderzoek naar doen. Al met al zullen we het traject links en rechts wat aanpassen, maar kan het darmhersteltraject je zeker verder helpen bij Crohn en Colitis. Bel anders even, dan bespreken we het in meer detail.

Met welke extra kosten moet ik rekening houden?

De kosten die niet in het traject meegerekend zijn, zijn voor aanvullend onderzoek en voedingssupplementen. Hoeveel die kosten zullen zijn is per persoon verschillend en kan erg uiteenlopen. Het is moeilijk om daar een goede schatting van te geven. De kosten voor onderzoeken lopen uiteen van een paar tientjes tot ruim driehonderd euro voor één onderzoek.

De reden dat ik een uitgebreide basisscreening van de darm doe, is om heel specifiek te kunnen bepalen of en welk vervolgonderzoek gedaan moet worden zodat er geen onnodige kosten gemaakt worden. De kosten van supplementen variëren tussen rond de €100,- voor wat basissupplementen tot dik €2000,- voor een super uitgebreid supplementen pakket voor het hele traject. Ook hier geldt dat het onderzoek tot doel heeft om geen onnodige kosten te maken. Alle extra kosten worden met je besproken en ik zal altijd rekening houden met de meest kosten efficiënte mogelijkheden.

Ik vind het te duur. Geven jullie ook korting?

De vraag is waar je het qua prijs mee vergelijkt. De kosten van de behandeling zijn een combinatie van de tijd die we er in steken, de onderzoeken en de supplementen. De tarieven en keuzes voor onderzoek en supplementen zijn weloverwogen. Wij houden er niet van om onnodig geld uit te geven en zullen dat ook zeker niet van jou vragen. De kosten voor laboratoriumonderzoek zijn de tarieven van het lab, daar kunnen we niets aan veranderen. Korting op de consulten geven we niet. Vaak wordt onderschat hoeveel tijd het naast de consulten kost om alles uit te werken en de service te bieden die nodig is om de behandeling te laten slagen zoals extra informatie, recepten, tips en allerhande praktische ondersteuning. Een deel van deze tijd wordt in rekening gebracht naast de tijd voor het consult. 

Hoe denk je over biologisch eten?

Biologisch eten heeft om een paar redenen de voorkeur; het is veel minder tot niet bespoten met pesticiden, groenten gaan meer afweerstoffen produceren als ze zichzelf moeten verdedigen en deze stoffen zijn ook voor ons gezond, er zit meer ‘chi’ of levenskracht in biologisch eten en zo zijn er nog wel meer dingen te noemen. Zeker het ontbreken van pesticiden is een goed punt als je je darm wilt herstellen; pesticiden maken immers ongedierte dood op de plant, maar helaas ook de bacteriën in je darm…

Maar als je budget het niet toe laat om biologisch te eten of je kan het niet kopen bij jou in de buurt, dan kan je je geruststellen met de gedachte dat het eten van meer groenten ALTIJD gezondheidsvoordeel heeft voor je darm. En laat het eten van meer groenten nou net één van de belangrijkste adviezen zijn.

Als je keuzes moet maken in wat je wel en niet biologisch eet, kijk dan eens naar de minst en meest bespoten soorten groenten en fruit. Soorten met een dikke schil die je niet opeet kan je dan niet-bio kopen. Andere soorten, vooral als je ze vaak eet, liever wel. Denk aan aardappelen, appels, tomaten bijvoorbeeld.

Als je vlees eet, kies dan in eerste instantie voor vlees van grasgevoerde dieren. Die hebben een veel beter leven gehad waardoor er minder stress, angst en narigheid in het vlees zit opgeslagen én de vetzuursamenstelling is gezonder. Ik adviseer meestal zo wie zo minder dierlijke producten te eten; beter minder, maar dan wel goed. En wat je bespaart op vlees kan je investeren in andere biologische producten!

Wat zijn FODMaP’s?

FODMaP’s zijn een groep onverteerbare suikers die als voedsel dienen voor de darmbacteriën. Eigenlijk zijn het vezels! De naam staat voor Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols. Dat zijn 4 verschillende groepen die wijd verspreid voorkomen in allerlei, veelal hele gezonde, voedingsmiddelen zoals sommige groenten, sommige noten, peulvruchten, zuivel, fruit, sommige granen maar ook in minder gezonde dingen kunnen FODMaP’s zijn zoals kunstmatige zoetstoffen. FODMaP’s zijn sinds een jaar of 2 a 3 ontdekt als belangrijke oorzaak van de buikklachten bij Prikkelbare Darmsyndroom (PDS).

Is de behandeling wetenschappelijk onderbouwd?

Orthomoleculaire therapie is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek; voedingsonderzoek bijvoorbeeld naar het effect van bepaalde vitamines en mineralen op het lichaam, en onderzoek naar de biochemische werking van het lichaam. Waar mogelijk wordt gebruik gemaakt van de zogenoemde dubbelblind gerandomiseerde, placebo gecontroleerde onderzoeken waarbij een voedingssupplement of een andere manier van eten door een groep mensen uitgeprobeerd wordt en vergeleken wordt met een placebo. Ook epidemiologisch onderzoek dient als basis waarin over langere tijd gekeken wordt wat het effect is van een bepaalde leefstijl of voedingsgewoonte. En soms dienen ook kleinere onderzoeken als basis.

Wij hechten veel waarde aan wetenschappelijke onderbouwing, maar weten ook heel goed welke beperkingen en valkuilen wetenschap met zich meebrengt. Daarom zijn we blij dat we wetenschappelijk onderzoek zelf goed kunnen interpreteren en hebben we gelukkig ook een flinke dosis GBV (gezond boeren verstand)!